bsit

Produžen rok za prijavu na projekat Artists@Work (Umjetnici na djelu) - Kreativnošću protiv korupcije i socijalne nepravde

Artists@Work naziv je Međunarodnog partnerskog projekta koji realiziraju organizacije “Fondazione Unipolis” iz Italije kao vodeći partner i “Cinemovel Foundation” (Italija, partner),“Libera Associazioni, nomi e numeri contro le mafie” (Italija, partner), “Les Ateliers Varan” (Francuska, partner) i Udruženje “Tuzlanska Amica” iz Bosne i Hercegovine kao partner.
 
U Bosni i Hercegovini će u projekat A@W biti uključeno 20 polaznika za radionicu fotografije i 20 polaznika za radionicu stripa, koji će stvarati originalna umjetnička djela na temu socijalne nepravde, borbe protiv zelenaštva, organizovanog kriminala i korupcije i sve to pod mentorstvom profesionalaca iz kreativne industrije iz tri različite zemlje.
 
Projekat pod nazivom Artists@Work - Creativity for Justice and Fairness in Europe" podržan je od strane Evropske Unije kroz program “Kreativna Evropa”.
 
Polaznici treninga će imati priliku za širenje vlasitih profesionalnih horizonata kroz nova iskustva, znanja, jezike i cross-media tehnike komunikacije te razmjenu iskustva i vještina u okviru internacionalnog i multidisciplinarnog konteksta.
 
Konkurs je otvoren od 9. oktobra do 10. decembra 2017. Prva od ukupno tri radionice će početi 29. januara naredne godine.
 
Polaznici će imati priliku da usvoje nova znanja i tehnike pod mentorstvom priznatih profesionalca iz oblasti karikature i fotografije, a njihova djela, koja će biti autorski žaštićena i licencirana, će dobiti priliku za promociju na festivalima i manifestacijama u zemlji i inozemstvu.
 
Mentori odnosno treneri na projektu za program fotografije su Munever Salihović, profesionalni fotograf i dizajner iz Tuzle i Stéphane Charpentier, profesionalni fotograf iz Francuske. Dejan Slavujica magistar grafičkog dizajna, ilustrator i asistent na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti će zajedno sa kolegom Pietrom Scarnerom, ilustratorom i novinarom iz Italije, voditi radionice karikature.
 courage.jpg
 
Faq (Frequently Asked Questions)
 
Ko se može prijaviti za učešće na radionicama?
Na radionice se mogu prijaviti sve punoljetne osobe sa BH državljanstvom ali i stranci sa dozvolom boravka. Specifične tehničke vještine nisu potrebne, već želja da se ukaže na društvene promjene u Evropi kroz jezike kreativnosti.
 
Šta je ideja koncepta?
Iz slobodne ideje koncepta se radujemo obradi onih tema na kojima biste Vi željeli da radite. 
 
Ja sam student društvenih studija, ali ne i mladi umetnik, mogu li učestvovati?
Da. Kreativni projekti, kreirani pojedinačno ili u grupama, pozdravljaju multidisciplinarne vještine: sociološke, antropološke, književne, itd.
 
Može li se aplicirati pojedinačno i u grupi?
Da. S obzirom da na umjetničkom djelu može raditi i grupa i pojedinac, ohrabrujemo kako pojedinačne tako i grupne prijave. Primjera radi u jednoj grupi mogu raditi fotograf, student politologije i glumac. U grupi pojedinci mogu doprinijeti jačanju poruke originalnog umjetničkog djela, svako na svoj način.
 
Ko je vlasnik autorskih radova i gdje će u konačnici završiti?
Vlasništvo nad radovima pripada učesnicima/autorima. Učestvovanje na projektu odobrava organizatorima da djela koriste u okviru kampanje međunarodne društvene komunikacije koja se promovira kroz projekat. Autori imaju pravo na bilo koju drugu upotrebu i/ili eksploataciju.
 
 Hoće li putni i troškovi smještaja biti pokriveni za vrijeme održavanja radionica?
Da, ali samo za učesnike koji dolaze izvan Tuzle i koji prelaze put duži od 30 kilometara.
 

Javni poziv za učešće je na ovom linku.

Prijavnica je na ovom linku.


Trenutni posjetioci

We have 3 guests and no members online